تعریف واژه آرم
حدود ده سال پیش ، به پیشنهاد استادان رشته ارتباط تصویری در دانشکده های هنر واژه ی نشانه به جای آرم و لوگو مورد استفاده قرار گرفت. با گسترش دامنه ی رشته ی نشانه شناسی، بدیهی است که دیگر نمی توان نشانه را به مفهوم محدود “آرم” یا “لوگو” به کار برد.
از این رو به استناد فرهنگ لغات هزاره،لاروس و معین در این کتاب از همان واژه ی آرم استفاده شده است که نزدیک ترین معادل “لوگو” از طرفی آشنا ترین واژه برای افراد جامعه ما نیز هست.
هزاره: logo ( موسسه و غیره) آرم ، علامت.
فرهنگ معین: آرم ( فر،arme) نشانه ای مشخص و معروف دولت، اداره ، موسسه ، کارخانه و مانند ان.
لاروس: logo: باز نمایی گرافیک از یک مارک/صنعتی یا تجاری.
انواع گوناگون آرم:
تاکنون روش های مختلفی برای دسته بندی آرم ها و مشخص کردن گونه های متفاوت آن پیشنهاد شده است. از دیدگاه نشانه شناسی ، این دسته بندی بر حسب ترکیب عناصر زبانی و شمایلی انجام می گیرد. بر این اساس :
۱-دسته ای از آرم ها فقط از عناصر زبانی استفاده می کنند ( یک نام ، یک یا چند حرف) که آنها را ( آرم نوشتاری ) یا (logotype) می نامیم.
۲-دسته دیگر با ترکیب عناصر شمایلی طراحی می شوند که آنها را (آرم شمایلی) (logo iconique) یا (icotype) می نامیم.
۳-دسته سوم از تلفیق عناصر شمایلی و نوشتاری ساخته شده اند که آنها را (آرم تلفیقی) (logo mixte) می نامیم.
انواع لوگو:
۱-آرم نوشتاری یا logo type :
این دسته از آرم ها فقط با استفاده از نشانه های زبان طراحی می شوند:
گاه با نام اختصاری موسسه یا سازمان مانند
BHV برای فروشگاه bazar de l’hôtel de ville
LV برای مارک پوشاک louis vuitton
یا با بزرگ نمایی حرف اول نام موسسه مانند :
H برای انتشارات Hachette یا با ترکیب بندی حروف و ارفام طراحی می شوند مانند ۳M برخی نیز نام کامل موسه یا سازمان را با بزنمای می کنند مانند نام طرح و سازنده ی جواهرات Cartier نام فروشگاه بزرگ و زنجیره ای lafayette نام طراح و تولید کننده پوشاک new man
بنابراین آرم های نوشتاری به دو گونه اند یا نام موسسه را نمایش می دهند یا از حروف و ارفام استفاده میکنند. استفاده از حروف قابل انعطاف تر است و به راحتی با زمینه های فرهنگی گوناگون تطبیق پیدا می کند، ولی از طرفی تاثیر گذاری آن به عنوان یک علامت خاص ، بستگی به قابلیت به یاد سپردن آن دارد ، نام های کامل هر چند طولانی می توانند به یاد ماندنی با شند ، زیر امانند متن در لحظه خوانده می شوند و به سبب تاثیر گذارترند، اما استفاده از آنها در زمینه های فرهنگی مختلف ممکن است مشکل آفرین باشد .
آرم های نوشتاری مانند آرم های شمایلی ممکن است از عناصر تجسمی مانند بافت و رنگ استفاده کنند ، کاربرد این عناصر در نوشتار و تکرار در استفاده یکنواخت از آنها به مرور تاثیر گذاری آرم نوشتاری را مانند آرم شمایلی خواد کرد
آرم معروف ایوسن لوران طراح پوشاک و یا مشهور تر از آن آرم کوکاکولا به درستی تبدیل یک آرم نوشتاری به یک آرم شمایلی شده از نام یک مارک ( علامت تجاری ) را ارائه می کنند.
به این ترتیب یک آرم نوشتاری ، می تواند ماننده یک تصویر و نه یک متن مورد استفاده فرار گیرد. در این زمینه کاربرد انواع خوش نویسی و استفاده از رنگ های خاصی که به مرر برای مخاطبان به صورت آشنا و به یاد آورنده عمل کنند می تواند موثر واقع شود.
۲-آرم شمایلی logo conique / logo type
این نوع آرم تصویری است که می تواند نمادی تجریدی ، تصویر یک شیی ، یک نقش و غیره باشد. دسته ای از آرم ها تصاویر فیگوراتیو هستند مانند: سنجاب ، مرد یا اسب. دسته ای دیگر تصاویر غیر فیگوراتیو هستند مانند : پیکان ، مربع ، دایره و غیره. بنابر این می توان سه نوع آرم شمایلی را در نظر گرفت
۱ آرم شمایلیِ imaginal :
تصویری است که شباهت زیادی با یک شیی مادی دارد ، آرم پودر شکلات سازی Chicoree leroux که زنی در حال تعارف آن کالا به مخاطبان نشان می دهد ، نمونه مناسبی از این گونه است
۲ آرم شمایلیِ diagrammatique که با یک طرح خلاصه و موجز مشخصه اصلی فرآورده را نشان می دهد. آرم قدیمی اداره برق فرانسه ( EDF) که یک آذرخش است ، دقیقا نمونه ای از این مقوله است.
۳ آرم شمایلیِ metaphorique از طرییق جابه جایی معنایی و با به کار گرفتن عنصری معنادار نشان دهنده ی کارکرد یا توانایی مارک یا کالای مورد نظر الست ، عمل می کند.
آرم کارخانه ای خودرو سازی پژو که در آن یک شیر ، استفاده ای از قدرت خودرو است ، در این مقوله قرار میگیرد، آرم یک کارخانه از سال ۱۸۸۲ تاکنون چندین بار تغییر شکل یافته است. تصویر شیر به عنوان عنصر ثابت و استفاده ای از قدرت در تمام آرم ها بازنمایی شده است
۳-آرم تلفیقی logo mixte
این دسته از آرم ها از همزیستی دو گونه پیام ساخته می شدند : پیام زبانی و شمایل نگارخانه. بدین سان امکان پدید آمدن چند گونه رابطه بین این دو نوع پیام وجود دارد : می توانند همجوار هم باشند، می توانند یک دیگر را تقویت کنند یا موجب تثبیت یکدیگر شوند.
منبع: کتاب در آمدی بر تحصیل عناصر تصویری در آرم ( فهیمه پهلوان)
4 پاسخ
ممنون از شما خسته نباشید
اقا لینک مطلبو من پیدا نکردم.میشه راهنماییم کنید؟
مطلب بدون لینک می باشد، آیا فایل خاصی میخواید؟
سلام.وبسایتتون خیلی خوب و مفیده.به کارتون ادامه
بدین